Мацик (м'ясний делікатес) Роблять народні умільці Дубровицького району Рівненської області.
- ** кг мяса (Стегно свинини)
- *** грам солі
- ** грам перцю
- * грам лаврового листя
- * грам часнику
Рецепт: М'ясо нарізати кусками 2*2*4 см, посолити та додати всі інгредієнти. Шлунок або сечовий міхур свинини добре вимити із сіллю. Сильно позапихати заправлене м'ясо і зашити ниткою. Покласти на дві доби під гніт. Покласти у лляний мішок і підвісити на горищі. Через 5-6 місяців мацик готовий. Робити мацик можна тільки в холодну пору року, точніше з листопада по лютий.
У разі якщо використовується мясо фермерських свиней (вирощують на гормонах росту та стимуляторах росту) мацик не вдається. Свиней слід так годувати, щоб основу раціону складала картопля.
Домашній майонез на 2 літра.
Спочатку беруть:
3 ст. холодної води
2 чайні ложки солі
3 ст. ложки оцту
5 ст. ложки муки
все це змішати
все це підігріти помішуючи до загустання
Потім остудити, добавити 2 сирі яйця, 4 чайні ложки готової гірчиці .
Все збити міксером при цьому тонкою струєю вливати 1літр олії збивати поки тече олія (повільно).
Майонез за смаком не порівняти з найдорожчим з супермаркету, не містить шкідливих Е, тому можна давати навіть діткам.
Домашній оселедець
Сьогодні дуже важко купити смачні оселедці. Тому пропоную рецепт приготування оселедців в домашніх умовах.
Спочатку слід купити якісні морожені оселедці на базарі. Оселедці повинні бути вагою не менше 350+, мати привабливий світлий відтінок, без крові та слідів повторної заморозки.
Куплені оселедці розморозити (лишити в тарілці на 4 години), вийняти нутрощі (ікру можна відразу піджарити на олії), ретельно промити, вкласти в посудину (скло або емаль),
і залити маринадом до суцільного покриття. Оселедці повинні маринуватися від 15 годин до двох діб, в холодному місці. (можна в холодильнику)
Потім оселедці дістати, очистити від шкірки, вийняти хребет та порізати філе шматочками. Шматочки щільно вкласти в півлітрову скляну банку,
перекладаючи кожен шар кружечками цибулі. Зверху залити олією. Все - оселедець готовий.
Маринад:
1 л води
100 грам солі
1 лавровий лист
4 горошини чорного перцю
2 бутончики гвоздики
Все разом прокип’ятити 2 хвилинки, остудити до кімнатної температури і залити рибу.
Скоштувавши домашнього оселедця, ви зрозумієте, що таке смак маринованої риби, а не глютамату натрію в перемішу з оселедцями, щодо яких минув термін придатності.
Домашні огірки
Для приготування цього простого способу закривання огірків на 3-х літрову банку необхідно:
- 2 кг. некондиційних огірків. (Жовтяки, яких завжди повно на грядці)
- 1 кг маленьких огірочків.
- 100 грам солі
- 100 грам часнику.
Рецепт.
На велику тертку натираються некондиційні огірки (жовтяки) так, щоб отриманою масою можна було наповнити піоловину 3-х літрової
банки. Додається в цю масу 80 мл солі і 80 мл тертого часнику. (колишня стограмівка) .Все
перемішується, потім до верху наповнюється банка маленькими огірочками.
Закриваємо простою пластмасовою кришкою, і ставимо в погріб. Через 1 місяць огірки готові. Смак неперевершений, куди ніжинським братися. Поскільки огірки навіть без оцету, що можна давати маленьким діткам.
Домашній яблучний оцет - фотографія додана у фотоальбом
Суть виробництва домашнього оцту полягає у бродінні з доступом повітря (кисню), на відміну від виробництва вина, де завдання протилежне – не дати доступ кисню.
Я готую
кожного року до 10 літрів яблучного оцту. Для цього натираю на тертці 10 кілограм яблук.
Отриману масу перекладаю в скляний бутель об’эмом у 18 літрів. Доливаю теплої перекип’яченої джерельної води приблизно 5 літрів. (так щоб у бутлі залишилося літрів 4 вільного місця.)
Додаю 1 кг
цукру (в солодші менше, в кислі більше),
та 3-4 ложки справжнього меду. Не треба ніяких дріжджів (вони шкідливі), все і
так добре бродить. Після цього бутель закупорюю і добре все перемішую. Потім
пробку відкриваю і закриваю бутель
марлею. А сам бутель ставлю в тепле місце, накриваю покривалом, щоб не було
доступу світла. Протягом 7-10 днів кожного дня бутель слід струшувати по два
рази на день. Далі масу з бутля видаляємо і віджимаємо через марлю. Отриманий
сік, ще раз проціджую через 3-4 шари
марлі і заливаю у 10 літрову банку з
широким горлом. Можна знову додати декілька ложок меду. Знову накриваю шаром марлі, і ставлю в тепле
темне місце ще на 50 днів. Коли оцет перестане грати і освітлиться обережно
переливаю у пляшки з темного скла. Закупорюю. Розплавлюю на водяній бані
справжній бджолиний віск. І кожну пляшку,
перевертаючи, мокаю у віск. Виношу пляшки в погріб. Таким чином розлитий і
закупорений, він може зберігатися до 2
років.
Використовую, як звичайний оцет,
при заправці салатів, в консервуванні, дуже смачні виходять шашлики та
шурпа. Дітки люблять пити по чайній
ложечці. Є безліч всяких лікувальних
рецептів з використанням домашнього яблучного оцту
Скоро будуть надруковані натупні рецепти:
Сушена в печі риба (делікатес)
Сушені в'юни (делікатес) - фотографія додана у фотоальбом
Домашнє вино
Домашня горілка
Домашне морозиво