В теперішній час кімнатні квіти
коштують досить дорого. Проте є можливістьбезкоштовно та просто вдома виростити цікавий та красивий вазон, на
якого будуть задивлятися всі сусіди, гості та співробітники. Особисто до мене,
навіть завітав фоторепортер з районної газети. Це домашній ананас. Нижче
приведу алгоритм його вирощування:
Купити
на базарі гарний ананас з яскраво-зеленим (не прогнившим) вінчиком.
Відрізати
вінчик, як звичайно лишивши біля нього 1 см самого ананасу. Самим ананасом
поласувати усією сім’єю.
Положити
вінчик на холодильник на одну добу, щоб він трошки підсох.
Покласти
вінчик у скляну банку з водою на дві доби.
Підготувати
грун, звичайний з городу, та посадити вінчик так, щоб земля повністю
покрила шийку між вінчиком та самим ананасом.
Поливати
так, щоб спочатку земля була постійно волога, поставити на підвіконня.
Спочатку
листочки дещо почнуть засихати з кінців (близько двох місяців), але потім,
якщо все добре, починають інтенсивно відростати.
Чекати
два з половиною роки, поливаючи раз внеділю.
Якщо
ананас не зацвіте сам, а в мене він не зацвів, треба провести провокацію
на цвітіння. Для цього слід сильно полити ананас. Потім купити на базарі
пакет для закваски капусти (дуже великий, десь 70*120 см), покрити ним
повністю вазон і знизу горщика заклеїти скетчем для герметичності. Потім
зробити в ньому отвір, вставити туди трубочку (можна від канцелярської
ручки) і попросити в курця, щоб у пакет напустив цигаркового диму багато
(від 5 цигарок в день, протягом3
діб). Залишити в такому стані
ананас на 40 календарних днів. Потім пакет зняти. Повинна з’явитися точка цвітіння.
Згодом,
протягом 2 місяців зявиться маленьке ананесеня, яке буде радувати
оточуючихпротягом 6 місяців.
Як
ананас пожовтіє його слід відрізати і з’їсти всією родиною. Хоч маленький,
але смачний і запашний.
Ніяких
мінеральних добрив протягом всього періоду вегетації, я не вносив. Чому?
Це вже інша тема для розмови.